Yeni Ufuklar Doğa Sporları Spor Kulübü

MOĞOLİSTAN DOĞA YÜRÜYÜŞLERİ

Moğolistan Büyük Naadam Festivalinde

 

Etkinliklerimiz İstanbul Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ve Dağcılık Federasyonu tarafından onaylanan yıllık faaliyet planımız çerçevesinde gerçekleştirilmektedir.

MOĞOLİSTAN DOĞA YÜRÜYÜŞLERİ

2 TEMMUZ SALI- 12 TEMMUZ CUMA

Sorularınız için:  İsmail Kılınç 0 532 586 80 81 

1. Gün

İSTANBUL- ULAN BATOR

2 Temmuz 2024 , Salı

2 Temmuz Salı günü 14.05 uçağı ile İstanbul Ulan Bator seyahatimiz başlıyor.

2. Gün

ULAN BATUR

3 Temmuz 2024 , Çarşamba

Ulan Batur'a varış, Tur rehberi ile buluşma ve otele transfer.

Varış saatine bağlı olarak şehir turu yapacağız. Akşam yemeği

şehirde otel veya yerel restoranda geceleme otelde.

Konaklama

OTEL

3. Gün

ULAN BATUR - MOĞOL GÖÇEBE BELDESİ - KHAR KHORİN (KARAKOURUM)

4 Temmuz 2024 , Perşembe

Otelimizde alacağımız kahvaltının ardından Büyük Moğol İmparatorluğunun eski başkenti Karakourum’a doğru kara yolculuğumuz başlıyor (380 km). Yolda Moğol Göçebelerinin tam yaşam tarzını keşfetmek için göçebe kampında duracağız. Öğle yemeği Kamp restoranında.

Khar Khorin, Orhon Nehri'nin yakınında yer almaktadır,

Moğolistan'ın en büyük nehridir ve güzel manzaralara sahiptir. Burada Erdene-Zuu'yu manastırını ziyaret edeceğiz.

Erdene Zuu manastırı Dharmayı temsil eden 108 stupas duvarı ile çevrilidir.

Duvarın her tarafında 400X400 mrs boyutunda bir kapı bulunur. Manastırın dışındaki kaplumbağaları görme şansımız olacak.

Kaplumbağalar, Moğol inancında ebedi hayatı sembolize eder ve tabi afetlerden korunmayı sağlayan bir yaratık olarak kabul edilir.

İsteyen katılımcılarımız Manastır civarında küçük bir trekking yapacaklar.

Kampa transfer ve akşam yemeği.

 

Konaklama

Moğol Ger'de kampında. Duş tuvalet mevcut

4. Gün

KHAR KHORİN - KHOSHOO TSAİDAM ORHUN YAZITLARI – OGİİ GÖLÜ

5 Temmuz 2024 , Cuma

Kahvaltımızın ardından muhteşem Orhun Anıtları’nı görmek için yola çıkıyoruz (100 km). Kitabeler 8.yy’ın başlarında eski Türk alfabesi ile yazılmıştır. Karakorum’un 50 km Kuzeyindedir.

Orhun Yazıtları, Göktürk Yazıtları ya da Köktürk Yazıtları, Eski Türkçe Türkleri'nin bilinen ilk alfabesi olan Orhun alfabesi ile Göktürkler tarafından yazılmış yapıtlardır. Birçok kişi ilk Türkçe yapıt olarak bilse de ilk Türkçe yapıt Çoyr Yazıtıdır. Orhun yazıtları Türkçenin tarihsel süreçteki gramer yapısı ve bu yapının değişimiyle ilgili bilgiler verdiği gibi Türklerin devlet anlayışı ile yönetimi, kültürel ögeleri, komşuları ile soydaşlarıyla olan ilişkileri ve sosyal yaşantısıyla ilgili önemli bilgiler içermektedir.

Orhun Yazıtları, İki Türk prensi, Kul Tigin ve kardeşi Bilge Kağan tarafından Göktürklerin Moğolistan'daki Orhun Vadisi'ne girişinin şerefine dikildiler.

Hem Çince hem de Eski Türkçe olan yazıtlar, Türklerin efsanevi kökenleri, tarihlerinin altın çağını, Çinlilere boyun eğdirilmesi ve Bilge Kağan'ın kurtuluşunu sembolize eder.

Öğle yemeği, Bilge Khaan'ın müeum'unun yakınında turist kampında.

Müze ziyareti sonrası 40 km bir yolculukla Ogii Gölü kıyısındaki Ger kampımıza ulaşıyoruz. Göl kuş ve bazı balık türlerini barındıran ekolojik bir alan ve koruma altında. Doğa içinde konaklayacağız ve  akşam çevreyi keşf etmek için yürüyüş vaktimiz olacak. AKŞAM YEMEĞİ  ve geceleme ger kampta.

Konaklama

GER KAMPTA

5. Gün

OGİİ GÖLÜ - KHAR BALGAS - URAN TOGOO

6 Temmuz 2024 , Cumartesi

Kahvaltı sonrası 35 km mesafe giderek Khar Bukh Manastırı Harabesini ziyaret edeceğiz.

Manastır, 17. yüzyılda Kitan döneminde Moğollar tarafından inşa edilmiştir.

Manastırın, 500 metrekarelik bir alanı kapladığına inanılıyor ve Khur Bukh binalarının bir mucize olduğu düşünülüyor

Yapı, volkanik bazalt, taşlama taşı ve tortul kayalarının üstüste yığılması ile inşa edilmiştir

Günümüzde sadece duvarları kalmıştır. Ağaç üzerine yazılmış Moğol hukukunun bir antolojisi, dini sutralar, kural kitapları ve resmi bir Moğol geleneği ve alfabe el kitabı, araştırmacı Perlee tarafından Harabenin yakınında bulundu. Tarihi ve kültürel değerleri nedeniyle, Khar Bukh Balgas, 1998 yılında devlet koruması altına girdi.

Uran Togoo Yanardağına ulaşmak için Kuzeye doğru yolculuğumuz devam edecek.

URAN TOGOO Khutag-Öndör köyünde bulunan Uran Uul krateri 1686 metreye (1,05 mil) ulaşan sönmüş bir yanardağ yerden 500 metre (0,31 mil) çapında ve 50 metre (164,04 fit) derinlikte.

Moğolistan'ın en güzel ve en ünlü yanardağıdır. 20-25 milyon yıl önce aktifti. Çevre, bol fauna ve bitki örtüsüne sahiptir. Akan lavlar binlerce yıl önce çok verimli bir çevreye yol açtı.

Sibirya karaçamlarından geçen bir patika boyunca kratere doğru yapılacak yapılacak bir yürüyüşte,

şaşırtıcı bir bitki çeşitliliği, Apollo kelebeği, kuşlar ve böcekler görebileceğiz.

Kraterin dibinde, küçük bir göl ve güzel yoğun bitki örtüsü ile karşılaşacağız. Moğol Hükümeti, 1995 yılında, Uran Togoo koruma alanını Uran Uul'un Kuzeyinden (1965), Uran Uul'un Güneyine uzattı

AKŞAM YEMEĞİ  ve geceleme ger kampta

Konaklama

GER KAMPTA

6. Gün

URAN TOGOO - SHİVEET ULAAN TÜRK MEZAR KOMPLEKSİ - URAN TOGOO KAMPI

7 Temmuz 2024 , Pazar

Shiveet Ulaan Türk Türbesi Arkeolojik Kazılarına Günübirlik gezi Shiveet Ulaan'ın Khushuut kompleksi sekiz taraflı stupa şeklinde bir taş yapıdır.

Kare bir taşla kuzey duvarının ortasındaki yapı, Türk ritüelleri için tasarlanmış yapıdır. Kuzulu koyun heykeli, Türklerdeki koç koyun kültünü ve Manas destanında geçen ‘koy kazına kozuluu kozulu koyun hazinedir’ tabirini sembolize ettiği düşünülür. Mezarlıkta, Biri oturan iki aslan, iki insan taşı ve bir insan kafası tespit edildi ve devlet koruması altına alındı.

Öğle yemeğini açık havada Barbekü şeklinde yiyeceğiz.

Dönüş yolunda, 108 soğuk kaynağı bulunan Khanui doğal kaynak alanını gezeceğiz.

Geceleme ve akşam yemeği Ger kampında.

Konaklama

GER KAMPTA

7. Gün

URAN TOGOO - CHULUUT AM RESORT

8 Temmuz 2024 , Pazartesi

Ulan Batur'a dönüş yolunda Chuluut Am Lodge'a uğrayacağız.

Bakır madenciliği fabrikasının bulunduğu Erdenet kasabasını gezeceğiz. Kampa varacağız ve öğle yemeği yiyeceğiz. Öğleden sonra, ormanlık alanda yaşayan Göçebe ailelerini için ziyaret edeceğiz. Yaşam tarzlarını görme şansımız olacak.

Kampa döneceğiz. Burda güzel manzalar içinde hafif orman içi doğa yürüyüşü yapacağız.

Kampta akşam yemeği ve geceleme.

Konaklama

KAMPTA

8. Gün

ULAN BATUR DÖNÜŞ

9 Temmuz 2024 , Salı

Bugün erken kahvaltıdan sonra Ulan Batur'a yolculuğumuz başlayacak.

Yolda isterseniz, dünyanın ilk Budist manastırlarından biri olan Amarvayasgalant manastırını ziyaret edebiliriz. Ulan Batur'a ulaşacağız ve yerel restoranda öğle yemeği yiyeceğiz. Otele transfer ve check-in. Öğleden sonra şehir gezisi. Zaisan tepesi, 1882-1921 yılları arasında Moğolistan'ın son Kutsal Kralının yaşadığı Bogd Khaan Sarayı Müzesi ziyaretleri.

Akşam yemeği ve geceleme otelde.

Konaklama

OTEL

9. Gün

BÜYÜK NAADAM FESTİVALİ

10 Temmuz 2024 , Çarşamba

Bugün Moğolistan'da 11 Temmuz Ulusal Bayramı. En büyük Moğollar Festivali. Bütün gün Festivali izlemenin tadını çıkaracağız

Oyun" Güreş, Okçuluk ve at yarışı. Sabah açılış törenini izlemek için Merkez Stadyum'a hareket edeceğiz. Kültürel performanslar ve selamlama konuşması ardından 512 güreşçinin güreşi olacak.

Güreşten sonra Okçuluk izleme keyifi yaşayacağız.

Etraftaki farklı alanlarda atıcılar ve kıkırdama kemiği atıcılarını seyredeceğiz.

Stadyumda öğle yemeği yiyeceğiz. Buradan, sadece çocukların bineceği,e 250-300 atın katılacağı at yarışlarını seyredeceğiz. yarış atları gideceğiz.

Akşam Naddam Gala yemeği.

10. Gün

ULAN BATUR - TONYUKUK YAZITLARI - CHİNGGİS KHAAN HEYKELİ - ULAN BATUR

11 Temmuz 2024 , Perşembe

Bu sabah kahvaltı sonrası 35 km bir yolculuk ile Tonyukuk'a gideceğiz.

Bilge Tonyukuk Anıtları ; Birbirini izleyen Türk üç hanına danışman olarak görev yapan Bilge Tonyukuk’un kendi diktiği Yazıtlarından oluşan oluşan bir anıt kompleksidir.

Komplekste, iki kitabenin yanında oyulmuş bir taş platform vardır. Üst kısmı kırık, küçük dikili taşları, çanak çömlekleri olan höyük stelleri, tuğlalar ve sahada bulunan bir sulama sistemi bulunur.

Bilge Tonyukuk; En güçlü aristokratların ve soyluların bulunduğu ailede doğdu. 646'dan 732'ye kadar Qapaghan'da danışman olarak görev yaptıktan sonra 86 yaşında ölümüne kadar, KağanHan ve Kutuluğ Han, Bilge Kağan'ın yönetiminde çalışmaya devam etti.

Türk Kağanlığı (veya Göktürk Kağanlığı) 552-745 yıllarında Orta Asya'da hüküm süren bir imparatorluktu.

Big Chinggis (Cengiz)Khaan Anıtı'na(kompleksine) doğru yola devam edeceğiz. Kompleks’te Cengiz Han'ın altın bir kırbaçının bulduğu müzeyi ziyaret edeceğiz.

Dünyanın en büyük binicilik heykeli olan, Cengiz Han'ın at sırtında olduğu 40 metre (130 ft) boyunda heykel, 2008 yılında, 250 ton paslanmaz çelikten yapılmıştır. Taban 36 destek kolonundan oluşur,

36 büyük Han'ı temsil eder. Kompleks, Noyonlar’ın dokuz generalin,n heykelleriyle süslenmiştir.

Şehre dönüş ve hediyelik eşya alışverişi ve şehir gezisi.

Akşam yemeği ve geceleme otelde.

Konaklama

OTEL

11. Gün

İSTANBUL DÖNÜŞ

12 Temmuz 2024 , Cuma

Sabah 08.00 uçağı ile İstanbul’a dönüş

Naadam Festivali’nin devamını seyretmek için bir ya da iki gün ekleyerek Ulann Bator’da kalabilirsiniz.

Bu durumda dönüş uçağı 14 Temmuz sabahı olacak.

Bitiş
Araçsız Etkinlik
Üye Girişi Yapmalısınız.

Uyarılar

ETKİNLİK, İLGİLİ OTORİTELER VE DAĞCILIK FEDERASYONU TARAFINDAN BELİRLENECEK KARAR VE TAVSİYELERE UYGUN OLARAK GERÇEKLEŞTİRİLECEKTİR. ETKİNLİK, İZİN ÇIKMAZ İSE GERÇEKLEŞTİRİLMEYECEKTİR. GEREK DUYULURSA AYRINTILARDA DEĞİŞİKLİĞE GİDİLECEKTİR.

* Bu faaliyet bir doğa sporudur. Gezi ya da kültür turu etkinliği şeklinde planlanmış programlarımız yoktur.

 * Yürüyüşlerimizde orman geçişlerinde dikenler bulunabileceği için kıyafet seçimlerinde dikkatli olunması gerekmektedir.   

* Katılımcılar doğaya çıktıklarında belirli risklere maruz kalabileceklerini bilmelidirler ve bunu göze alarak faaliyetlere katılmalıdırlar.    

* Kalp, tansiyon,kilo solunum ve ortopedik rahatsızlığınız varsa kesinlikle etkinliğe katılmayınız.    

* Belirli bir zaman aralığında yürüyüşün tamamlanabilmesi için yürüyüş temposunu bozacak hal ve hareketlerden kaçınılmalıdır.

* Etkinliğimizde alkol vb. kullanımı yasaktır. Mümkünse bir gün önceden de alınmaması yürüyüş temposu ve kalp ritminiz için yararlı olacaktır.

* Rehber, parkurda duruma göre değişiklik yapabilir.

* Parkurumuzun bir kısmı keşif etapları içerir. Patikalar, dik iniş ve çıkışlar gibi pek çok farklı etap karşımıza çıkabilir.

Genel Uyarı Metni

Değerli Üye ve Misafirlerimiz,

ETKİNLİKLER, İLGİLİ OTORİTELER VE DAĞCILIK FEDERASYONU TARAFINDAN BELİRLENECEK KARAR VE TAVSİYELERE UYGUN OLARAK GERÇEKLEŞTİRİLMEKTEDİR. ETKİNLİKLER, İZİN ÇIKMAZ İSE GERÇEKLEŞTİRİLMEYECEKTİR. GEREK DUYULURSA AYRINTILARDA DEĞİŞİKLİĞE GİDİLECEKTİR.


Kulübümüzce gerçekleştirilen dağcılık, kampçılık, kültür gezileri, doğa yürüyüşleri ve diğer doğa sporları ile ilgili faaliyet çalışmaları; kulüp yöneticilerimiz, rehber, lider ve etkinlik sorumluları tarafından gönüllülük esasına göre yapılmakta olup ticari turlarla ilgimiz bulunmamaktadır. Beklentilerinizin bu yönde olmaması konusunu dikkatinize sunar anlayışınız için teşekkür ederiz.

Katılım bildirdiği halde gelmeyen yada günübirlik etkinliklere 2 gün, haftasonu konaklamalı etkinliklere 3 gün, yurtiçi uzun süreli etkinliklere 2 hafta ve yurtdışı etkinliklere 6 hafta kala iptal etmek isteyen üyeler maliyet paylaşımında oluşan rakamı Kulüp hesabına yatıracaklardır. E-posta ile kendilerine yapılan bildirimi 5 gün içinde gerçekleştirmeyen arkadaşların sonraki katılım bildirimleri "yedek" olarak değerlendirilecektir... 
Bu karar diğer arkadaşların, yani kurallara uyan çoğunluğun haklarını korumak adına zorunluluk olmuştur.
Etkinlikler paylaşım esasına göre ücretlendirilir. Ayrıcalıklı kişi, kar ve kazanç yoktur.

Yudosk etkinliklerini www.yudosk.org dışında yayınlamak izne tabidir. www.yudosk.org dışında yapılan katılım bildirimleri geçersizdir.

Yürüyüşlerde yemek molaları dışında sigara içmek ve doğada çöp bırakmak yasaktır.  

2 TemmuzSalı

361 Gün Sonra Başlayacak


ETKİNLİK TAMAMLANDI
Kamp Alanları
Soru Cevap