Baton
Yürürken denge kaybı ve sallanma gibi her harekette bacaklara binen yükü paylaşır, azaltır.
Etkinliklerimiz İstanbul Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ve Dağcılık Federasyonu tarafından onaylanan yıllık faaliyet programımız çerçevesinde gerçekleştirilmektedir.
FRİG VADİSİ KAMP VE DOĞA YÜRÜYÜŞLERİ
6-8 EKİM CUMA-PAZAR
Yürüyüş Lideri: GİRAY ŞENAY- 05556239977, AYTEN EFE YILMAZ
5 Ekim Perşembe gecesi saat 23:00 de Bakırköy'den başlayarak yolculuğumuza başlıyoruz.
Etkinlik planı ve yürüyüşler:
1.Gün: KIRKMERDİVEN KAYALIKLARI GEZİSİ,MEMEÇ KAYA KİLİSESİ – ASLANKAYA TAPINAĞI – BURMEÇ (12 KM)
2.Gün: ASLANTAŞ - KÖHNÜŞ VADİSİ - AYAZİNİ (12 KM),AYAZİNİ KALESİ GEZİSİ, KAPLUMBAĞA VADİSİ (3 KM)
3.Gün: ÇUKURCA-GERDEKKAYA- MİDAS KENTİ (5KM),MİDAS KENTİ GEZİSİ
Alternatif Parkurlar
*DÖĞER – ASAR KALESİ (5 KM)
* ANTİK KRAL YOLU –OLUKLU VADİ-DEMİRLİ KÖYÜ(6 KM)
Not: Etkinlik sorumlusu hava şartlarına, parkur ve gün içerisindeki zamanlama durumuna, katılımcı performansına göre etkinlik planında ve içerikte değişiklik yapabilecektir.
Friglerin Hititlerden sonra Demir Çağı’nda Anadolu’daki egemen güçlerden biri olarak 11. yüzyılın ortalarında Boğazlar üzerinden Anadolu’ya geldikleri sanılmaktadır.
M.Ö. 8. yüzyılın ortalarında merkezi Ankara yakınlarındaki Gordion (Yassıhöyük-Polatlı) olan bir krallık kurmuşlardır. Burada yapılan kazılarda Frig uygarlığına ait pekçok bilgi ve bulgu elde edilmiştir.
Seramikte kendilerine özgü bir üslup geliştirmişlerdir. Geometrik desen ve stilize hayvan motifleri ile süslü bu eserler daha sonraki bir çok kültüre de örnek olmuştur. Özellikle tahta ve maden işçiliğinde ustalaşmışlardır. Tapınak yapılarının da dış cephelerinin, renkli kabartmalarla süslü seramik levhalarla kaplandığı anlaşılmıştır.
Frig tapınak mimarisini yansıtan Kaya Anıtları onlardan günümüze ulaşan en önemli eserlerdir. Bu eserleri toplu halde Afyon ve Eskişehir arasındaki platoda görmek mümkündür. Frigler flüt, simbal gibi müzik aletlerinin de bulucusudurlar. Günümüzde batı müziğinin pek çok eseri “Frig Gamı” ile yapılmaktadır.
Ayrıca çocukların ilgiyle izledikleri hayvan hikayelerinin bir kısmı da onlardan kalmıştır. Kökeni ve nasıl geliştiği bilinmeyen ve halen tam olarak anlaşılamamış kendilerine özgü bir yazı sistemleri vardır.
M.Ö. 7. yüzyılın başlarında Kafkaslar’dan gelen Kimmerler’in saldırıları sırasında Gordion’un yıkıldığı ve yağmalandığı bu acıya dayanamayan Kral Midas’ın öküz kanı içerek yaşamına son verdiği antik Yunan kaynaklarında bahsedilmektedir. Frigler Batı kaynaklarında daha çok efsanevi kralları Midas ile ilgili öykülerle tanınır.
KONAKLAMA : İNN HOTEL AYAZİNİ
https://www.innhotelayazini.com
MEMEÇ KAYA KİLİSESİ – ASLANKAYA TAPINAĞI – BURMEÇ (12 KM) ORTA ZOR
6 Ekim 2023 , Cuma
Sabah erken saatlerde Ayazini köyündeki konaklama yapacağımız işletmeye varıyoruz. Çadır kurma ve odalara yerleşme sonrası dinleniyoruz.Yanımızda getirdiklerimizle yada işletmenin bizler için hazırlayacağı gözleme ile yapacağımız sabah kahvaltısı sonrasında aracımızla yaklaşık 30 dakikalık yolculukla Emre Gölü’ne ulaşıyoruz. Emre Gölü kenarındaki Kırk Merdiven Kayalıkları ve Yunus Emre Tekkesini geziyoruz.Ardından Memeç Kaya Kilisesine geçiyoruz.Buranın gezilmesi sonrası yürüyüşümüze başlıyoruz.Rotamız üzerindeki Aslankaya Tapınağını görüp fotoğrafladıktan sonra devam eden yürüşümüzde Frig Kral Yolu’nu gözlemleyip yürüyüşümüzü sonlandırıyoruz ve konaklama yapacağımız işletmeye dönüyoruz.Akşam yemeği ve serbest zaman.
ASLANKAYA, yüksek bir kayanın güney yüzü, dikey kesilmiş üçgen çatılı bir tapınak cephesidir. Üçgen çatının kiriş boşluklarında karşılıklı iki sfenks (insan başlı aslan), ana cephede niş içinde iki aslan arasında Kibele bulunmaktadır. Ana cephe geometrik desenli kabartmalarla süslüdür. Anıtın iki yan yüzleri de kesilmiş, kuzey yanına kükremiş ve iki ayağı üzerine şaha kalkmış bir aslan yapılmıştır. M.Ö. 7'inci yüzyılda yapıldığı sanılmaktadır.
ASLANTAŞ - KÖHNÜŞ VADİSİ - AYAZİNİ (12 KM) ORTA ZOR
7 Ekim 2023 , Cumartesi
Sabah kahvaltı sonrası yaklaşık 15 dakika uzaklıktaki Göynüş Vadisi’ne varıyoruz. Vadide yürüyüşümüze başladıktan sonra Aslantaş,Yılantaş ve Maltaş’ı görüyoruz. Vadideki yürüyüşümüz sonrası Ayazini Köyü’Ne ulaşıyoruz. Frigler döneminden itibaren Doğu Roma, Selçuklu ve Osmanlı İmparatorluğu gibi medeniyete yön vermiş uygarlıkların yerleşim yeri olması ve köy sınırları içerisinde bulunan kaya yerleşim yerleri, kiliseler ve şapellerle pek çok medeniyetten izler bulabileceğiniz oldukça önemli bir merkezi olan Ayazini Köyünün,Ayazini Kilisesinin ve Metropolisini geziyoruz. Sonrasında isteyenlerle Avdalaz Kalesi ne aracımızla geçiyoruz.Buranın gezilip fotoğraflanmasından ardından Kaplumbağa Vadisindeki yaklaşık 3 km.lik yürüyüşümüzü konaklama yaptığımız işletmede bitiriyoruz.
Aslantaş, Frig Dönemi'ne ait kaya mezar odalarından biri olan Aslantaş Kaya Mezar Odası'nın ön yüzündeki kapı boşluğunun her iki yanında ayağa kalkmış, karşılıklı iki heybetli aslan ve ayakları altında birer yavru aslan ile kapı üstünde hayat ağacını andıran kütle ve bunun üstünde her iki yana uzanmış kanatlı güneş kursu, kabartma olarak yapılmıştır. Mezar odası, hafif tonoz tavanlı, sol tarafta ölüyü yatırmak için sedir bulunan küçük bir hücresi vardır. Aslantaş’ın önemli bir Frig kralının mezarı olduğu ve M.Ö. 7'nci yüzyılda yapıldığı düşünülmektedir. M.Ö. 13'üncü yüzyıla ait olduğu da yeni yapılan incelemelerle söylenmektedir.
Yılantaş, Friglere ait önemli mezar odalarından dir diğeridir. Aslantaş gibi Yılantaş’ın da soylu bir kişiye ait olduğu düşünülmektedir. Yılantaş günümüzde bir deprem veya başka bir doğal olay sonucu devrilmiş durumdadır ve yıkık bir kaya bloğu görünümündedir. Kaya bloğu üzerinde yer alan aslan kabartmasının baş ve ayak bölümleri görülmektedir. Bu mezar odasında da aslan kabartmasının yer almasına rağmen Yılantaş olarak adlandırılması ise ön yüzünde yer alan yılan kabartmalarıdır. Mezar kapısının üzerinde birbirine sarılmış iki yılan kabartması ve yılanlara mızrakla saldıran bir savaşçı görülmektedir.
Ayazini Kilisesi, tüf sarp kayalık içinde, kayaya oyulmuş bir kilisedir. Kilise yapısının özelliği dış cephe olarak kaya yüzeyine oyulmuş apsisli ve kubbeli olmasıdır. Çevresine bitişik kaya odalarıyla birlikte 1000’li yıllarda yapılmış manastır yapısıdır.
Ayazini Kaya Mezarları, Ayazini Kasabası'nın Frigler dönemi'nden beri yerleşim yeri olarak kullanıldığı bilinmektedir. Roma ve Bizans dönemlerine ait, aile ve tek kişilik kaya mezar odaları biçiminde olup, bazıları çift katlı olarak oyulmuşlardır. Ayazini Beldesi'nin mezarlığının da aynı yerde olması, mezar yeri seçimi bakımından insanların aynı yeri kullanması açısından önemli bir bilgi vermektedir. Mezar odalarının cephelerinde içinde Medusa başları bulunan üçgen alınlıklı sütunlu ön boşluklu, kapı ile girilen oda içinde kemerli tekne mezarlar vardır. Bazıları aslan kabartmalarıyla süslendiği gibi, birinde de mezar sahibi karı ve kocanın kabartmaları yapılmıştır.
ÇUKURCA-GERDEKKAYA- MİDAS KENTİ (5KM) KOLAY PARKUR
8 Ekim 2023 , Pazar
Sabah çadırlarımızın toplanması,odaların boşaltılması ve kahvaltı sonrası Çukurca’da bulunan Gerdekkaya’ya geçiyoruz. Burayı gezdikten sonra yürüyüşümüze başlıyoruz. Friglilerin dini merkezi Yazılı’da yürüyüşümüzü bitiyoruz.Görkemli Yazılıkaya (Midas Anıtı) yı ve kenti yaklaşık 1 saat gezdikten sonra İstanbul’a dönüş yolculuğumuza başlıyoruz.
Solon’un Mezarı(Aslanlı Mabet), Yarım Ağa konağının doğusunda köy evlerinden birine bitişik bir kaya kütlesine oyulmuştur. İlk yapılışı Frig dönemine geri gider.
Özellikle cephesinde yapılan anıtsal düzenleme ve kabartmalarıyla Roma döneminde ikinci kez kullanılmıştır. Yüksek kabartma olarak işlenmiş olan akroterli üçgen alınlıkta ortada bir kalkan ile her iki yanında birer kartal kabartması vardır.
Alınlığın altındaki tabula ansata içerisinde ortadaki kraterin her iki yanında karşılıklı yerleştirilmiş iki aslan kabartması bulunur.
Mezar, ismini ana odanın kapı lentosundaki yazıtta geçen Solon isminden alır. Aslan kabartmaları nedeniyle Aslanlı Mabet olarak da bilinir.
Gerdekkaya Mezar Anıtı; Doğanlı Vadisi’nde, Çukurca köyünün 500 m güneybatısında, büyük bir kaya kütlesinin doğu yüzüne oyulmuştur. Dor düzeninde, üçgen alınlığı ve saçaklığı iki sütun tarafından taşınan bir tapınak cephesi biçimindedir. Anıtsal giriş holünün arkasında, iki ayrı kapıdan girilen yan yana iki mezar odası vardır. Odaların yan ve arka duvarlarında kemerli mezar tekneleri yer alır. Hellenistik Çağ’a (MÖ 3-1yy.) tarihlenen mezar, Roma ve Bizans dönemlerinde bazı ilave ve değişiklikler yapılarak kullanılmaya devam etmiştir. 1991 yılında Eskişehir Müze Müdürlüğü tarafından restore edilmiştir.
Midas Anıtı(Yazılıkaya), Frig kaya fasadlarının en görkemli örneğidir. İlk olarak 1800 yılında W. M. Leake ve arkadaşları tarafından incelenerek kabataslak çizimi yapılmıştır. 1834’de Ch. Texier, anıtı inceleyerek gravürünü yapmıştır. Bu, anıtın aslına uygun ve tüm görkemini yansıtan ilk ve tek gravürdür. Anıtın sol üst kısmında, düzleştirilmiş ana kaya üzerindeki Frigce yazıtta geçen Midai kelimesinden dolayı anıta bu ad verilmiştir. Yöre halkı ise üzerindeki yazıtlar nedeni ile anıtı, Yazılıkaya olarak adlandırmıştır. Günümüzde her iki isim de kullanılır. Doğuya bakan anıt 17.00 m yüksekliğinde, 16.50 m genişliğindedir. Yerden yüksekliği, 1.20-1.80 m’dir. Tepe akroteri karşılıklı iki daire parçasından oluşur. Alınlık ve cephe duvarı geometrik motiflerden oluşan zengin bir bezeme ile süslüdür. Anıt’ın merkezinde kapıyı simgeleyen büyük bir niş yer alır. Burası dinî törenler sırasında içine tanrıça Matar’ın heykelinin yerleştirildiği en kutsal bölümdür. Anıtın üzerinde Frigce yazıtlar vardır. Birinci yazıt, anıtın sol üst kısmında, düzleştirilmiş ana kaya üzerine kazınmıştır.
Baton
Yürürken denge kaybı ve sallanma gibi her harekette bacaklara binen yükü paylaşır, azaltır.
Kullandığınız ilaçlar
Yanınızda bulundurmalı ve rehberinizi bilgilendirmelisiniz.
Mat
Matlar, uyku tulumu ile zemin arasında izolasyon malzemesi görevi üstlenir, bu sayede soğuk havaya karşı koruma sağlar.
El veya Kafa Feneri
Gece görüşünü sağlamak için kullanılır. El feneri ya da kafa feneri olarak tercih edilebilir.
Kamp Sandalyesi
Kamp alanında rahat bir oturma alanı sağlamak için taşınabilir kamp sandalyesi kullanılır.
Kişisel Temizlik Malzemeleri
Kişisel hijyen için havlu, ıslak mendil gibi malzemeler kullanılır.
Tabak, Çatal, Kaşık vs
Yemek yemek için gerekli olan tabak, çatal, kaşık gibi malzemeler.
Sinek Kovucu
Sinek ve böcekleri uzak tutmak için kullanılan sprey ya da krem formundaki malzemeler.
Yağmurluk
Olası yağmur veya ıslanma ihtimali durumlarında korumak amaçlı