Yeni Ufuklar Doğa Sporları Spor Kulübü

YENİ SÖLÖZ DOĞA YÜRÜYÜŞÜ

İSMAİL KILINÇ SORUMLULUĞUNDA

 

25 KASIM PAZAR

YENİ SÖLÖZ DOĞA YÜRÜYÜŞÜ

GENEL BİLGİ: 

Parkur Uzunluğu14 km

Parkur Zorluğu: ORTA - ZOR

Bitki örtüsü: Kayın, gürgen, kestane  ile çevrilidir. 
Yürüyüş Lideri: İSMAİL KILINÇ - 05325868081

Kurban Dağı sinsilesi uzantısında, Sırtlarda yürüyeceğiz. Yürüyüşümüze Yeni Sölöz köyü üzerinden Bayırköy tarafından başlayacağız. 300 - 400 m kadar bir yükselişle sırta ulaşıyoruz. Sağımıza İznik gölü solumuza Uludağ manzarasını alarak batıya doğru yürüyor ve  Yeni Sölöz'e varmak için uzun bir kolay iniş yapıyoruz. Parkur ağırlıklı olarak patika ve orman içi... Manzaralar muhteşem.

Sölöz köyü Orhangazi'nin 5 Beldesinden biridir. 
 Köyün kuruluşu büyük ihtimalle XIX. yüzyılın başlarıdır. Ermeniler tarafından kurulmuş olmasına rağmen, E.H AYVERDİ 1822 yılında meydana gelen Mara isyanı sırasında getirilen rumlar tarafından kurulduğunu söylemektedir. Ancak daha önceki kayıtlarda bir Sölöz adı geçmektedir. O yıllara ait kayıtlara göre XIX. yüzyıla kadar Samanlı Dağları'nda gezen kalabalık bir Ermeni göçerleri bulunmaktaydı. Bu Ermeni göçerleri XVII. yüzyıldaki Celali olayları sırasında kaçan Ermeniler idi. Olasılıkla bu göçenlerin toplu yerleşimi ile kurulmuş olabilir. Yine o yıllardaki kayıtlara göre bu köyde hiç Türk yoktur. Yerli Sölöz köyünün üzerindeki bir yaylada kurulan köy, İznik Gölü'nün güney yakasında Gemiç dağlarının yükseltileri içinde, ipek yolu üzerindedir. Diğer Sölöz köyünden ayırmak için, Gayrimüslim sölöz olarak adlandırılmıştır. Köye yukarıdan bakıldığında, bir haç planı biçiminde kurulduğu açıkça görülür. Bugün dahi Belde'nin, Doğu-Batı yönünde haç biçiminde uzandığı gözlenebilir. 1924 yılında Vilayet'çe ismi "TACEDDİN" olarak değiştirilmişsede halk tarafından benimsenmediği için ismi tekrar değiştirilmiş, diğer sölöz'den ayırmak için de "Yeni Sölöz"denilmiştir. 
 Kurtuluş savaşı sonrasında Ermeniler köyü terk edince, 1924 yılında Yunanistan'ın Drama Kazasının "PEPELEŞ" köyünden gelen Pomak ve Vodina'nın "LİPOR" köyünden göçmenler yerleştirilmiştir. 
 1895-1908 yıllığına göre, köyde tümü ermeni olan 731 hanede 2.956 kişi yaşamaktaydı. 1920 öncesinde birçok yağhane ve ipek fabrikası olan zengin bir köydü. 1927 yılında 1.219 kişi yaşayan köyde, başta BURSA olmak üzere çeşitli kent ve kasabalara göç vermiştir. 1954 yılında Belediye teşkilatı kurulan belde Orhangazi'nin Yeniköy belde'sinden sonra ikinci belde'si olmuştur. 
 1990 yılında 2.014, 1997 yılında 1909 kişi yaşayan belde halen Yeni Sölöz olarak ismini sürdürmektedir. Belde'nin nüfusu azalmasına karşın, Belediye teşkilatı görevini sürdürmektedir. 
 Ermeniler döneminde köyde bulunan iki kilise bugün yoktur. Ancak o dönemde köyün ortasında bulunan büyük Kilise, daha sonraki dönemlerde uzun yıllar Cami olarak kullanılmştır. Ermenilerden kalma çoğu iki katlı çok güzel eski yapılar vardır.

Kahvaltı:

Feribot geçişimiz var. Kahvaltı için uygun yer. Feribotta kendi kahvaltılığımız veya feribottan tost vs. satınalarak kahvaltımızı yapacağız.

Öğle Yemeği :

Atıştırmalıklarınızı yanınıza alıyorsunuz.Meyve ve kuruyemiş gibi gıdalar tercih edilmeli.

Akşam Yemeği:

Duruma göre birlikte değerlendiririz.

NOT : *  Kilo - Kalp - Tansiyon hastaları için parkurlarımız uygun değildir.
           *  Yürüyüşlerimizde orman geçişlerinde dikenler bulunabileceği için kıyafet seçimlerinde dikkatli olunması gerekmektedir.

            * Katılımcılar doğaya çıktıklarında risk altına gireceklerini bilmelidirler ve bunu göze alarak faaliyetlere katılmalıdırlar. 

            * Bu faaliyet bir doğa sporudur. Gezi ya da kültür turu etkinliği gibi dakika dakika planlanmış programlarımız yoktur. Parkurumuzun bir  kısmı keşif  etapları içerir. Orman içi geçişler , patikalar , dik iniş ve çıkışlar gibi pek çok farklı etap karşımıza çıkabilir.

            * Verilen mesafeler yaklaşık mesafelerdir.

ETKİNLİKLERDE KAR AMACI YOKTUR.

PAYLAŞIM ESASINA GÖRE MALİYETLENDİRİLİYOR.  
BU NEDENLE  ETKİNLİĞE YAZILIP GELEMEYEN ARKADAŞLAR KATILIM PAYINI ÖDEMEKLE YÜKÜMLÜDÜR.
BU KURAL ETKİNLİĞE GELEN KATILIMCILARIN HAKLARINI KORUMAK ADINA UYGULANMAKTADIR.

Yanınızda getirmeniz gereken Malzemeler:

Bileği saran bot, tozluk,yedek kıyafet,yağmurluk, el yada kafa lambası,düdük,su. Eğer varsa kullandığınız ilaçlar.

Araç Durakları:

06.30 İncirli E-5 Edirne yönü Ömür Plaza önü

06.45 Mecidiyeköy Y.K.Bank

06:50 Sait Çiftçi

7.00 Kadıköy Belediye binası karşısı Kayacanlar Böreğin önü

7.10 E-5 Göztepe

7.15 E-5 Kozyatağı
.....  E-5 üzeri Bostancı, Maltepe, Kartal v.s.

Lütfen 5 dakika önce durakta olunuz! 

Araçsız Etkinlik
Üye Girişi Yapmalısınız.

Uyarılar

Genel Uyarı Metni

Değerli Üye ve Misafirlerimiz,

ETKİNLİKLER, İLGİLİ OTORİTELER VE DAĞCILIK FEDERASYONU TARAFINDAN BELİRLENECEK KARAR VE TAVSİYELERE UYGUN OLARAK GERÇEKLEŞTİRİLMEKTEDİR. ETKİNLİKLER, İZİN ÇIKMAZ İSE GERÇEKLEŞTİRİLMEYECEKTİR. GEREK DUYULURSA AYRINTILARDA DEĞİŞİKLİĞE GİDİLECEKTİR.


Kulübümüzce gerçekleştirilen dağcılık, kampçılık, kültür gezileri, doğa yürüyüşleri ve diğer doğa sporları ile ilgili faaliyet çalışmaları; kulüp yöneticilerimiz, rehber, lider ve etkinlik sorumluları tarafından gönüllülük esasına göre yapılmakta olup ticari turlarla ilgimiz bulunmamaktadır. Beklentilerinizin bu yönde olmaması konusunu dikkatinize sunar anlayışınız için teşekkür ederiz.

Katılım bildirdiği halde gelmeyen yada günübirlik etkinliklere 2 gün, haftasonu konaklamalı etkinliklere 3 gün, yurtiçi uzun süreli etkinliklere 2 hafta ve yurtdışı etkinliklere 6 hafta kala iptal etmek isteyen üyeler maliyet paylaşımında oluşan rakamı Kulüp hesabına yatıracaklardır. E-posta ile kendilerine yapılan bildirimi 5 gün içinde gerçekleştirmeyen arkadaşların sonraki katılım bildirimleri "yedek" olarak değerlendirilecektir... 
Bu karar diğer arkadaşların, yani kurallara uyan çoğunluğun haklarını korumak adına zorunluluk olmuştur.
Etkinlikler paylaşım esasına göre ücretlendirilir. Ayrıcalıklı kişi, kar ve kazanç yoktur.

Yudosk etkinliklerini www.yudosk.org dışında yayınlamak izne tabidir. www.yudosk.org dışında yapılan katılım bildirimleri geçersizdir.

Yürüyüşlerde yemek molaları dışında sigara içmek ve doğada çöp bırakmak yasaktır.  

Seyahatler yasalara uygun şekilde TURSAB Acentaları tarafından organize edilmektedir.
25 Kasım Pazar

1978 Gün Sonra Başlayacak


Limit : 31 Kişi
Kalan : 0 Kişi
ETKİNLİK TAMAMLANDI
Kamp Alanları
Soru Cevap