Yeni Ufuklar Doğa Sporları Spor Kulübü

TİRİLYE-EŞKEL DOĞA YÜRÜYÜŞÜ VE YÜZME

 

TİRİLYE-EŞKEL DOĞA YÜRÜYÜŞÜ VE YÜZME

30 HAZİRAN PAZAR

GENEL BİLGİ:

Parkur: Tirilye – Ketendere – Eşkel

Görülecek Yerler: Aya Yani Manastırı, Korsan Liman Koyu (Kapanca Antik Limanı), eşsiz güzellikteki sahil manzaraları, Ketendere kumsalı, Eşkel Sahili (Vakit kalırsa: Başmelekler Kilisesi)

Parkur Uzunluğu: 12 Km

İrtifa: 250 metre

Parkur Zorluğu: KOLAY-ORTA arası (5 üzerinden 2,5)

Yol Yapısı: Toprak Yollar, Orman içi Patikalar, Tarlalar

Rehber: İbrahim Kamil Birlikay -05333074124 ,Emre Demircioğlu

Ülkemizin en güzel köşelerinden biri olan Tirilye bölgesine gitmeyi ve Eşkel’e kadar hem yürüyüp hem de ıssız koylarda yüzmeyi planlıyoruz. Bu etkinlikte, tarih ile doğa yürüyüşünü buluşturmaya ve klasik yerler dışında bir program sunmaya çalışıyoruz.

Yolumuz biraz uzak olduğundan sabah erken saatte yola çıkacağız. Kahvaltıyı yanımızda getirdiklerimizle feribotta yapıp vakit kaybetmeden Mudanya’ya hareket edeceğiz. Mudanya’daki kısa bir alışveriş molasının ardından Tirilye’ye geçip parkura başlayacağız. 12 km’lik zor sayılmayacak parkurumuz, orman dokusu içindeki toprak yolları ve patikaları takip ederek ilerleyecektir. Yürüyüş başlangıcından yaklaşık 1,5-2 saat sonra Aya Yani Manastırı’na ulaşacağız. Kalıntıları ayakta olan ve araç yolu olmayan bu muhteşem tarihi mekânda mola verebiliriz. Bu kısımda yüzme imkanı olursa, ilk yüzme molamız burası olur, ama haritaya baktığımızda plaj göremiyoruz. Birlikte karar veririz.

Rotanın devamında keşfetmeyi umduğumuz ıssız sahiller var. Google haritasında “Emirler Seyir Terası” ve “Korsan Liman Koyu=Antik Kapanca Limanı” olarak işaretlenmiş, görsel güzellikler sunmayı vadeden noktalar… Özellikle Kapanca Limanı fotoğraflardan da gördüğümüz kadarıyla son derece sakin ve muhteşem… Burada mutlaka yüzme molası vereceğiz.

Yürüyüşün sonunda aracın bizi alacağı Eşkel sahiline varacağız. Bu kumsalda da yüzme molamız olacaktır. Kısacası, grubun yürüyüş temposuna göre, bol bol yüzmeye vakit ayıracağız.

Yudosk ve rehberler olarak, biz de ilk kez bu parkuru yürüyeceğimiz için, hangi manzaralarla karşılaşacağımızı ve nerelerden geçeceğimizi hep birlikte göreceğiz. Fakat daha önce bu parkurun, fototrek amacıyla bile yapıldığını bildiğimiz için, fotoğraf tutkunlarının da katılabileceğini söyleyebilir ve rotanın bize çok sayıda görsel güzellikler sunacağını kestirebiliriz.

MALZEME NOT: Lütfen ŞAPKAMIZI yanımıza alalım. Ayrıca doğa yürüyüşlerine ŞORTLA katılmamanızı tavsiye ederiz. Yüzmek için MAYO, TERLİK (yürüyüşte kullanmayacağız) ve HAVLU bulunduralım. Küçük bir MAT ya da HASIR, molalarda işimize yarayacaktır. Spor ayakkabısı –etkinlik gününde ya da öncesinde yağmur yağmadığı takdirde- yeterli olacaktır.

NOT: Bu bir doğa yürüyüşü programıdır. Etkinlik boyunca Tirilye ve Mudanya’daki tarihi noktalara kesinlikle uğramayacağız. (Yudosk, her dönem Tirilye ve Mudanya’ya kültür gezisi düzenlemektedir.)

EK NOT: Parkur başına varış ve bitiş saatimiz ÇOK GEÇ OLMAZSA, dönüşte, Tirilye-Mudanya arasında yer alan, yol üzerindeki Kumyaka’da kısa bir mola verebilir, Başmelekler Kilisesi’ni fotoğraflayabiliriz.

  • Araç kalkış saati İNCİRLİ 06:30 olarak belirlenmiştir. Seri bir şekilde hareket etmek adına LÜTFEN DURAK SAATLERİNE UYALIM.
  • Kahvaltı feribotta, market alışverişi ise yol üzerinde (Mudanya’da) yapılacaktır.
  • Parkur, İLK KEZ YÜRÜYÜŞ yapmayı planlayan veya kondisyonu düşük olan katılımcılar için UYGUNDUR, ama hafif iniş çıkışları ve muhtemel sıcak havayı lütfen dikkate alalım.
  • Yedek kıyafetler getirmek konforlu bir dönüş yolculuğu açısından yararlı olacaktır. Lütfen, tüm kıyafetlerinizin ve özellikle ayakkabılarınızın yedeğini almayı unutmayınız.

Fotoğraflar: https://www.instagram.com/hikingturkiye (Geçmiş Yudosk etkinlikleri ve doğa yürüyüşlerinden çeşitli fotoğraflar için sayfayı takip edebilirsiniz.)

AYA YANİ MANASTIRI: Uzaktan bakıldığında küçük bir kaleyi andıran Aya Yani Manastırı, bugün özel mülkiyette bir arsada varlığını korusa da eski ihtişamını arayan yapılardan biri… Tirilye’ye 5 kilometre uzakta, toprak bir yol, zeytinliklerden ve günebakan tarlalarından geçerek ulaşılıyor Aya Yani’ye... Kilise ismini Tirilye’nin adını veren üç papazdan biri olan Aya Yani’den almıştır. Antik liman kenti Kapanca’nın bir kilometre doğusundaki bu yapı, Ortodoksların hac yeri olarak bilinir. Yıllarca yıkıma ve tahribata uğradığından geriye çok az bir kısmı kalmıştır.  Aya Yani Manastırı içindeki kilise yıkılınca, 709 yılında Hagios Ioannes Theologos adına yeni baştan inşa edildiği söylenir. Bizans döneminde İmparator V. Konstantinus tarafından yaktırılmış ve başrahibi başkente götürülmüştür. 755’de bu kez, IV. Leon Pelekiti kiliseyi yeniden ayağa kaldırmıştır. Bursa Başpiskoposu Klemendos’un 1652’de hazırladığı bir belgede, bu kilise ile ilgili bir kararı bulunmaktadır. 1794 yılına ait bir başka belgede ise kilisenin haklarının korunduğu belirtilir. Adı geçen bu kilise 1880 yılında kısmen yanmış ve sonradan tamir ettirilerek hizmete alınmıştır. 1922 yılına kadar faaliyet gösterdiği bilinen manastır ve kilisenin, o yıldan itibaren Rumların Yunanistan’a göç etmesiyle faaliyetleri durmuştur. Bakımsızlıktan metruk hale gelmiş ve yıkılıp dökülmüştür.

(Kaynak: http://www.mudanya.bel.tr/Mudanya-Hakkinda/36/aya-yani-manastiri/tarihi-yapilar.html )

 

KAPANCA ANTİK LİMANI: Uygarlıklar beşiği Bursa’nın cennet köşelerinden Mudanya’da antik bir liman Kapanca… Diğer bir adıyla Germenicopolis… Tarihin ticaret sırlarını derinliklerinde saklayan Kapanca Antik Limanı, bugün doğayla buluşmak isteyenlerin eşsiz rotası… Yeşil bir bitki örtüsünün üzerinde yükselen bir medeniyete sahip Mudanya’nın huzur limanı Kapanca, dünden bugüne içinde bulundurduğu güzelliklerle selamlıyor ziyaretçilerini. Antik Liman, Mudanya’nın batısındaki Tirilye Mahallesi ile Eşkel arasında yer alan liman kalıntılarının bulunduğu bir alanı kapsıyor. Antik çağda Bitinya toprakları içindeki liman, o dönemden itibaren Roma, Bizans ve Osmanlı zamanlarında da kullanıldı. Antik çağlarda Cenevizlilerin yöresel ürün ve tuz sevkiyatı için kullandığı bilinen liman, Cumhuriyetin ilk yıllarına kadar İstanbul ile Bursa arasındaki ulaşımın sağlanmasında bir bağlantı noktasıydı. Bursa Ovası ve çevresinde yetişen ürünler İstanbul’a ve diğer kentlere gemilerle Kapanca’dan gönderiliyordu. Ticaret sırlarını masmavi bir gökyüzünün altındaki derinliklere saklayan Kapanca, bugün tüm güzelliğiyle doğaseverleri kucaklıyor. Antik liman ile ilgili araştırmalar, 1911 yılında Jon Sölch, Plinius ve Corsten gibi arkeolog ve bilim adamları tarafından yapılmış. Eski çağlarda Kapanca Limanı’ndan Nilüfer’e uzanan antik bir kervan yolundan söz ediliyor. Kapanca’nın hemen diğer yüzünde Ketendere olarak bilinen akarsu da yıllarca bu tarihe tanıklık edenlerden. Derenin denizle buluştuğu kesimde, küçük gemi ve kayıklar, rüzgarlı havalarda dalgalardan ve denizin şiddetinden korunmak için sığınmış bu doğal limana.

(Kaynak: http://www.mudanya.bel.tr/Mudanya-Hakkinda/39/kapanca-antik-limani/tarihi-yapilar.html)

BAŞMELEKLER KİLİSESİ: Mudanya’nın en önemli yapılarından birisi de Baş Melekler Kilisesi… Kumyaka Mahallesi’nde bulunan Baş Melekler Kilisesi dünyanın en eski üçüncü kilisesi olarak biliniyor. 780 yılında inşa edilen bin 234 yıllık kilise, Taksiyarhon adıyla da anılıyor.  Bizans İmparatoru IV. Konstantinos Porphyrogenetos döneminde 780-797 yılları arasında yapılan ve mülkiyeti özel şahsa ait olan Baş Melekler Kilisesi, bir süre önce İstanbul Fener’de bulunan Ekümenik Patrikhane tarafından Bursa Metropolitliğine atanan Elpidophoros Lambriniadis’e satıldı. İstanbullu bir işadamından satın alınan kilisenin anahtarı ise mahalle muhtarına emanet edildi. Geçmişte akıl hastalarının tedavi edildiği de bilinen kilise, 1448 ve 1819 senelerinde tadilat gördü. Kilise, 1922 yılına kadar önemini korudu.

(Kaynak: http://www.mudanya.bel.tr/Mudanya-Hakkinda/29/bas-melekler-kilisesi/tarihi-yapilar.html)

NOT : *  Kilo - Kalp - Tansiyon hastaları için parkurlarımız uygun değildir.
           *  Yürüyüşlerimizde orman geçişlerinde dikenler bulunabileceği için kıyafet seçimlerinde dikkatli olunması gerekmektedir.

            * Katılımcılar doğaya çıktıklarında risk altına gireceklerini bilmelidirler ve bunu göze alarak faaliyetlere katılmalıdırlar. 

            * Bu faaliyet bir doğa sporudur. Gezi ya da kültür turu etkinliği gibi dakika dakika planlanmış programlarımız yoktur. Parkurumuzun bir  kısmı keşif  etapları içerir. Orman içi geçişler , patikalar , dik iniş ve çıkışlar gibi pek çok farklı etap karşımıza çıkabilir.

            * Verilen mesafeler yaklaşık mesafelerdir.

ETKİNLİKLERDE KAR AMACI YOKTUR.

PAYLAŞIM ESASINA GÖRE MALİYETLENDİRİLİYOR.

 BU NEDENLE  ETKİNLİĞE YAZILIP GELEMEYEN ARKADAŞLAR KATILIM PAYINI ÖDEMEKLE YÜKÜMLÜDÜR.

BU KURAL ETKİNLİĞE GELEN KATILIMCILARIN HAKLARINI KORUMAK ADINA UYGULANMAKTADIR.

Araç Durakları
6.30 İncirli E-5 Edirne yönü Ömür Plaza önü
6.45 Mecidiyeköy Y.K.Bank
6.50 Sait Çiftçi
7.00 Kadıköy (Belediye binasının karşısındaki otobüs durağı Kayacanlar Börek önü)
7.10 E-5 Göztepe
7.15 E-5 Kozyatağı 

E-5 üzeri Maltepe, Kartal v.s.
        Lütfen 5 dakika önce durakta olunuz!... 

 

Araçsız Etkinlik
Üye Girişi Yapmalısınız.

Uyarılar

Genel Uyarı Metni

Değerli Üye ve Misafirlerimiz,

ETKİNLİKLER, İLGİLİ OTORİTELER VE DAĞCILIK FEDERASYONU TARAFINDAN BELİRLENECEK KARAR VE TAVSİYELERE UYGUN OLARAK GERÇEKLEŞTİRİLMEKTEDİR. ETKİNLİKLER, İZİN ÇIKMAZ İSE GERÇEKLEŞTİRİLMEYECEKTİR. GEREK DUYULURSA AYRINTILARDA DEĞİŞİKLİĞE GİDİLECEKTİR.


Kulübümüzce gerçekleştirilen dağcılık, kampçılık, kültür gezileri, doğa yürüyüşleri ve diğer doğa sporları ile ilgili faaliyet çalışmaları; kulüp yöneticilerimiz, rehber, lider ve etkinlik sorumluları tarafından gönüllülük esasına göre yapılmakta olup ticari turlarla ilgimiz bulunmamaktadır. Beklentilerinizin bu yönde olmaması konusunu dikkatinize sunar anlayışınız için teşekkür ederiz.

Katılım bildirdiği halde gelmeyen yada günübirlik etkinliklere 2 gün, haftasonu konaklamalı etkinliklere 3 gün, yurtiçi uzun süreli etkinliklere 2 hafta ve yurtdışı etkinliklere 6 hafta kala iptal etmek isteyen üyeler maliyet paylaşımında oluşan rakamı Kulüp hesabına yatıracaklardır. E-posta ile kendilerine yapılan bildirimi 5 gün içinde gerçekleştirmeyen arkadaşların sonraki katılım bildirimleri "yedek" olarak değerlendirilecektir... 
Bu karar diğer arkadaşların, yani kurallara uyan çoğunluğun haklarını korumak adına zorunluluk olmuştur.
Etkinlikler paylaşım esasına göre ücretlendirilir. Ayrıcalıklı kişi, kar ve kazanç yoktur.

Yudosk etkinliklerini www.yudosk.org dışında yayınlamak izne tabidir. www.yudosk.org dışında yapılan katılım bildirimleri geçersizdir.

Yürüyüşlerde yemek molaları dışında sigara içmek ve doğada çöp bırakmak yasaktır.  

Seyahatler yasalara uygun şekilde TURSAB Acentaları tarafından organize edilmektedir.
30 Haziran Pazar

1760 Gün Sonra Başlayacak


Limit : 17 Kişi
Kalan : 0 Kişi
ETKİNLİK TAMAMLANDI
Kamp Alanları
Soru Cevap